Bataryadaki mAh Değeri Nedir?

Bu yazımızda siz değerli okurlarımızla bataryadaki mAh değeri nedir sorusunun cevabıyla buluşturacağız. Bataryalar günümüz teknolojik aletler için çok önemli bir noktaya gelmiştir. Günlük işlerimiz için, iletişim için her durumda ve her saatte bu teknolojik cihazlardan yararlanmaktayız. Piller, taşınabilir elektronik cihazlara güç sağlayan enerji kaynaklarıdır. Akıllı saatlerden arabalara kadar, piller günlük hayatımızda o kadar önemli bir rol oynar ki onlarsız yaşamak günümüzde neredeyse imkânı yok.

Batarya mAh değeri bize neyi gösteriyor?

Özelikle akıllı cep telefonun teknik özelliklerini kontrol ederseniz muhtemelen pillerin mAh derecesine sahip olduğunu görüsünüz. Batarya mAh değeri bize neyi gösteriyor sorusuna cevap olarak miliamper saat anlamına geldiğini söyleyebiliriz.

Mili, milimetreden de anımsayacağınız üzere binde bir anlamına gelir ve amperin binde biri demektir. Yani 1 miliamper 0,001 amper değerindedir ve saat ise bir zaman birimi olup saat içerisinde geçebilen akımı ifade eder. Elektronların yüzen boyunca hareket etmesine elektrik akımıdır ve bu akımın değeri amper ile ölçülerek ifade edilir.

Pil Nedir?

Pil yapası içerisinde bulunan kimyasal malzemelerin yarattığı enerjiyi elektrik enerjisine çeviren ve kendi bünyesinde depolayan bir alettir. Piller tek kullanımlık ve şarj edilerek bir den fazla kullanımlık olmak üzere gruptan oluşurlar.

Pil nedir sorusunun cevabına bir başka şekilde cevaplarsak piller yapısı gereği içerisinde bulunan elektronlardan faydalanır ve elektronları bir elektrottan diğer elektrota taşıyarak elektriği üretir ve elektronu bir uçtan diğerine hareket ettirdiğinde, bir amperlik bir elektrik akımı üretmiş olur. Bu bilgilerin ışında bataryadaki akım veya amper ne kadar yüksek ise belirli bir süre içinde cihazdan o kadar fazla elektron gönderebileceğini ön görülebilinir.

Bataryada ki İşaretler ve Anlamları

Bataryadaki işaretler ve anlamları ne ifade eder sorusunu yanıtlayacak olursak bataryalardaki işaret ve anlamları, batarya içerisindeki kimyasal ürüne göre kısaltmaları kullanılır. Li-on, Cd, NiCd, Ni-Mh gibi kimyasal ürün kısaltmaları kullanılır. Bununla beraber batarya gerilim işaretleri de yer alır. Bunlar ise 5.5V, 3,3V, 2.7V, 5.1V gibi değerlerle ifade edilir. Bu ifadeler ile birlikte o bataryadan ne kadar gerilim geçiyor onu öğrenmiş olursunuz.

mAh Ne Ölçer?

mAh bataryanın saatte ne kadar enerji depolayabileceği gösterir. mAh ne ölçer?  mAh bir anlamda depolanacak enerjiyi ölçmüş olur. Cep telefonu pillerinde mAh değerinin yüksek olması o bataryanın ne kadar fazla enerji depolayabildiğini ve daha fazla enerji sağlayabileceğini belirtir.

Bir diğer önemli konu da bir pilin kapasitesi ile verebileceği maksimum elektrik akımı arasında bulunmaktadır. Bataryanın verebileceği maksimum elektrik akımı yine bataryanın yapısına bağlıdır ve deşarj değeri olarak ölçülür.

Yüksek mAh Daha Fazla Pil Ömrü Anlamına Mı Gelir?

Pil ömrü sadece pilin yapısına bağlı değildir. Aynı zamanda kullanılan cihazın sağlık durumu ve kullanım alışkanlıklarıyla birlikte cihazı şarj etme şekline dahi bağlı bir durumdur.

Yüksek mAh genel anlamda yani normal şartlar altında uzun ömür vaad eder, yalnız biraz önce de belirttiğimiz cihaz durumu, kullanım durumu ve şarj etme durumu göz önünde mutlaka bulundurulmalıdır.

mAh Yüksek olursa ne olur?

Peki yüksek mAh daha fazla pil ömür anlamına mı gelir derseniz eğer tam olarak yüksek mAh yüksek ömür anlamını taşımaz. Koşul ve şartlar burada belirleyici faktörlerdir. Örneğin kapasiteleri farklı olan iki aynı pili, aynı kullanıma sahip iki eşit cihaza yerleştirirseniz, daha fazla kapasiteye sahip pil doğal olarak daha uzun süre dayanacaktır.

Pilin kapasitesi akıllı telefonların teknik özelliklerinin bir parçasıdır, ancak akıllı telefonda daha büyük bir pil olması daha uzun pil ömrüne sahip olacağı anlamına gelmemektedir.

Batarya Nasıl Şarj Edilmeli?

Bir pilin ömrünü belirlemek için pil yapısı, voltaj ve uygulama gibi birçok faktör devreye girer. Fakat bir akıllı telefon kullanıcısı olarak en çok dikkat edilme durumu şarj şekli olmalıdır. Batarya nasıl şarj edilmelidir, nasıl şarj ürünleri kullanmalıyım sorularının yanıtı aslında oldukça basittir. Piller hücrelerden oluştuğu için zamanla bu hücreler kaybolur. Bu kaybı yavaşlatmak ve en aza indirmek için doğru ürünlerle ve doğru şekillerle şarj etmeliyiz. Bataryayı ve cihazı korumak için bir batarya nasıl şarj edilmeli?

Bataryalar %20 ile %80 arasında optimum şarj edilme aralığı olup cihazın şarj seviyesi %20 seviyesine düştüğünde şarja takılmalıdır. %20 seviyenin altında ve cihaz kapandığında şarja takıldığı zaman batarya her zamankinden daha fazla baskıya maruz kalır ve enerji çeker. Bu baskı sonucunda pil hücrelerinde kayıplar yaşanır.

Cihazımızı şarja taktıktan sonra tek seferde şarj olmasına izin vermeliyiz. Sürekli şarja takıp çıkarmak yine bataryayı ve cihazınızı baskılar. Örneğin şarj seviyeniz %65 oldu ve telefonunuza ihtiyacınızdan dolayı şarjdan çıkarttınız. İşiniz bittiğinde değil şarj seviyeniz tekrar %20’ye düştüğünde takarak sağlıklı şarj edebilirsiniz.

Bir diğer faktör ise kullanılan şarj aleti ve kablosudur. Orijinal veya a kalite adı altında satılan taklit yan sanayi şarj ürünleri cihazlara ve bataryaya zarar vermektedir. Bunun için cihazınız için özel üretilmiş lisanslı ya da orijinal şarj ürünlerini tercih etmelisiniz. Rova marka hızlı şarj başlığı ve şarj kablolarını cihazınıza uygun modeli tercih ederek bu sorununuza yardım alabilirsiniz.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar