Batarya Üretim Tarihi Önemli Mi?

Merhaba sevgili okurlar. Bu yazımızda sizlere bataryaların üretim tarihi, raf ömrü gibi bilgileri vererek batarya üretim tarihi önemli mi sorunuza cevap bulabilirsiniz. Bataryada her ürün gibi bir üretim sürecinden geçmektedir. Fabrikada üretim bandın da oluşturulan bu küçük ama hayatımıza etkisi büyük olan parçalar belirli bir süreçten geçer.

Pil Üretimi Nasıl Yapılır?

Öncelikle pilin nasıl üretildiğine kısaca değinelim. Bataryalar asidik bir çözelti içerisine iki farklı metalin yerleştirilmesi sonucu yapılır. Yani içinde asit olan bir meyveyle bile enerji üretebilirsiniz. Örnek verecek olursak limona, çinkoyla kaplanmış bir çivi ve bakır bir madeni para batırıldığında, limon suyu gerekli asit çözeltisini oluşturur ve elektrik üretebilir.

Yeni nesil bataryalar olan lityum iyon bataryalar şarj edilebilen bataryalardır. Lityum iyon pillerde elektrotlar karbon ve metal oksit, elektrolit ise lityum tuzu çözeltisidir. Lityum iyon piller üç bölümden oluşurlar; katot (+), anot (-) ve ayırıcı plakadır.

Bataryayı şarj ettiğinizde enerjiyle yüklenen lityum atomları, karbon katmanında toplanır ve şarjdan çıkardıktan sonra, elektronlar katot kısma hareket eder. Bu döngünün gerçekleşmesi sırasında elektromanyetik güç üretilir.

Üretim Tarihi

Pil üretimi ve çalışma prensibiyle ilgili kısaca bilgi edindiğimize göre üretim tarihine geri dönebiliriz. Genel olarak raf ömrü hakkında ki bilgilere gelecek olursak;

Çinko karbon esaslı veya manganez piller gelmektedir. Bu pillerin de saklama ömürleri silindirik piller için 3 sene civarındadır. Alkalin esaslı piller de son senelerdeki iyileştirmeler ile birlikte, silindirik boylar özelinde 10 sene civarı saklama ömrüne sahiptir. Alkalin düğme pillerde ise bu süre maksimum 3 sene civarındadır. Yassı pil diye bilinen 9V pillerde ise bu süre 5 sene civarındadır.

Asıl bizi ilgilendiren pil türü olan lityum bazlı pillere gelirsek eğer lityum esaslı bataryalar en uzun son kullanma tarihine sahip kategoridir. Lityum esaslı pillerin saklama ömürlerini “uygun koşullar ve serin ortam oluşturulduğu takdirde 10 sene gibi inanılmaz bir süre karşımıza çıkıyor. Bataryalar üretim bandından çıkar ve o günün tarihi bataryalara üretim tarihi olarak işlenir. Hemen paketlenmeleri yapılır ve depolanır.

Artık iş ürünün depolanma kısmına geliyor ki bu durum bataryalar için daha önemlidir. Çünkü uygun sıcaklık (serinlik) yaratılmış ve tüm koşullar sağlanmışsa artık üretim tarihinin önemi ortadan kalkıyor. Çünkü batarya ilk günkü tazeliğini korumuş olur.

Batarya Ömrünün Bittiğini Nasıl Anlarız?

Batarya ömrünün kontrol için belirli uygulamalar mevcuttur. Appstore ve Google PlayStore’de yüzlerce uygulama vardır. Fakat bu uygulamalar size doğru bilgi sağlamazlar. Bu uygulamalar genellikle batarya şarj doluluk oranını prensip edinip çalışırlar ve şarj doluluk oranınıza göre size bilgi sunarlar. Şarj doluluk oranına göre gelen bilgi yanıltıcı olacağından çok tavsiye etmiyorum.

Bunu anlamanın çok belirgin bir yolu bulunmamakla beraber telefonunuzun ayarlarında bulunan pil sağlığı kısmından takip edebilirsiniz. Bu size bir fikir veriyor olacaktır. Pil sağlığı kısmında ayrıca bataryanız servis konuma geldiği zaman da uyarı verebiliyor. Bu konuda en çok hisleriniz güvenmelisiniz.

Eğer kullanım alışkanlığınız değişmediyse ve cihazınızda bir teknik sorun yoksa şarj etme sıklığınız size gerekli sinyali veriyor olacaktır. Şarj sıklığınız ne kadar artmışsa pil sağlığınız da o oranda düşüyor diyebiliriz.

Batarya Ne Zaman Bozulur?

Bataryanın belirli bir bozulma zamanı bulunmamaktadır. Bataryanız artık şarj almıyorsa ya da telefonunuza verdiği enerji miktarı azaldıysa bozulduğu anlamını çıkarabiliriz.

Batarya Ömrü Kaç Olmalı?

Bataryaların belirli bir ömrü bulunmamakla beraber bu durum tamamen kullanıcıya ve telefon durumuna bağlıdır. Kullanılan uygulamalar, şarj etme sıklığı, şarj etme şekli ve şarj için kullanılan başlık/kablo kalitesi büyük bir etkendir.

Batarya Ömrüne Nereden Bakılır?

Bataryanızın ömrüne cihazınızın genel ayarlarında pil ayarları bulunmaktadır. Pil ayarlarında ise pil sağlığı bulunuyor. Buradan pil ömrünü takip edebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar