Telefonumu Nasıl Şarj Etmeliyim?

Merhaba sevgili okurlar, bu yazımızda sizlere telefonumu nasıl şarj etmeliyim sorusunun yanıtını vereceğiz.

Özellikle yeni alınan ya da bataryası yeni değişmiş telefonların nasıl ilk şarjı yapılması gerektiği merak konusudur. Uzun süre mi şarj etmeliyim yoksa yeni şarj aleti mi almalıyım gibi birçok soru kullanıcıların aklını meşgul etmektedir. Bu yazımızda bunlara açıklık getirmiş olacağız.

Günde Kaç Defa Telefonu Şarj Etmeliyiz?

Herkesin aklında ki telefonu şarj etme sorusunu günde kaç defa telefonu şarj etmeliyiz olarak belirtmemiz yadırganmaz diye düşünüyorum. Gün içerisinde yapılacak 1 şarj en idealidir.

Yeni nesil lityum pillerin tam dolu olması üreticiler tarafından pek tavsiye edilmese de en azından ayda 1 kere de olsa batarya sağlığı için tam dolum yapılmalıdır. Bu biraz kullanıcı tercihidir. En önemli nokta telefonu ne zaman şarja takmanız gerektiğidir.

Telefon Yüzde Kaçta Şarj Edilmeli?

Telefonlarımızı yüzde kaçta şarja takmamız bir muamma gibi görünse de, işin aslı öyle değildir. Telefonumuzu %20 olduğunda şarja takmalıyız. Bunun sebebi ise yeni nesil bataryaların çalışma düzeni ve pil hücre yapısıdır. Bir batarya %20 altının her düştüğünde enerji seviyesini korumak için daha fazla çaba harcar ve daha fazla enerji çeker. Bu durumda batarya yüksek bir baskıya maruz kalmış olur.

Her bir baskı, bataryanın bir pil hücresinin ölmesi veya ölmesine yaklaşması anlamı taşımaktadır. Bataryayı baskı altına almamak için %20 seviyesinde şarja takmalıyız.

Şarj Ederken Nelere Dikkat Edilmeli

Burada ilk şarj önemlidir. Fakat ilk şarj eski bataryalar için gereken bir işlemdir. Eski nesil telefonlarda lityum polimer, lityum iyon vb. yeni nesil bataryalar kullanılmazdı. Bu bataryalar kapasitesini tanıyabilmek için 12 – 14 saat arası bir şarja ihtiyaç duyardı.

Yeni nesil bataryalarda böyle bir derdiniz bulunmuyor. Bataryayı taktığınızda şarj seviyenize göre (genellikle %40 seviyesinde olur) direkt kullanabilirsiniz. Eğer ben eskisi gibi uzun süre şarj etmek istiyorum derseniz bu şarj etme bataryanıza bir katkı sağlamaz. Daha fazla elektrik harcamış olursunuz.

Geceleri Uyurken Telefonu Şarj Etmeyin

Geceleri telefonu şarja takmak, telefonun pil ömrünün azalmasında etkisi vardır. Çünkü gece telefonu şarja taktığınızda telefon çalışmaya devam ettiği için boşalan enerjinin yerine yeniden dolum yapacaktır.

Bu yüzden mümkün olduğunca gece şarja takılı bırakmamalıyız. Tabi günümüz şartlarında ne kadar yapabilirsek.

Kullanılan Şarj Aletleri

Akıllı telefonlarımızı şarj ederken göz ardı edilen fakat bir o kadar da önemli olan konu kullanılan şarj aletleri ve şarj kablolarıdır.

Üç tip şarj girişi bulunuyor. iPhone cihazlar için lightnin (ki kısa süre sonra type-c ye geçmiş olacak), Android cihazlar için ise type-c veya micro şarj girişleridir.

Kullanılan şarj başlığı ve kablo kesinlikle yan sanayi/taklit ürünler olmamalıdır. Orijinal ya da lisanslı ürünleri kullanmanız hem cihazınız hem de batarya sağlığınız açısından önemlidir. Bataryaların çoğunun şişmelerin sebebi taklit/yan sanayi şarj başlıkları ve kablolarıdır.

Pil Ömrünü Uzatmak İçin Ne Yapmalıyız?

Pil ömrünü uzatmak için kaliteli şarj başlığı ve kabloları tercih etmelisiniz. Kaliteli ürünlerle telefonunuzu şarj ederek batarya ömrünüzü uzatırsınız. Nasıl şarj ettiğinize dikkat etmelisiniz. Sürekli şarja takıp çıkarmak hem cihazınız hem de telefonunuz için zararlıdır. Telefonunuz şarjda ve telefonunuza ihtiyacınız var diyelim. %65 şarj seviyesindeyken telefonu şarjdan çıkardınız ve telefonunuzu kullandınız. Telefon ile işiniz bittiğinde telefonunuzun şarj seviyesi %20 değilse şarja tekrar takmayınız.

Telefonunuzun şarj seviyesi %20’ye düştüğünde tekrar şarja takınız. Telefonunuz şarja takılıyken kullanmayınız ya da oyun oynamayınız. Çünkü telefonunuz mevcut şarj konumunu korumak için ekstra enerji çeker ve bataryanızı baskı altına almış olursunuz.

Son zamanlarda artan kablosuz şarj özelliği büyük kolaylık sağlıyor. Fakat kablosuz şarj özelliği şarj süresi konusunda dezavantajlıdır. Prizden yaptığınız kablolu şarja oranla kablosuz şarj %50’ye varan oranda daha yavaştır.

Merak edilen “ Telefonumu nasıl şarj etmeliyim? ” sorusunu cevapladığımız bu yazımız sona ererken telefon şarjı ve diğer tüm aksesuarları uygun fiyatlarla, ücretsiz kargo fırsatıyla Rova Bilişim’den temin edebilirsiniz.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar