Merhaba sevgili okurlar, bu yazımızda hayatımızın her anında yer alan ve olmaya devam edecek bir konuya yani şarj ve hızlı şarja değineceğiz.
Günümüzde bilgisayar, tablet, akıllı telefon, akıllı saat/bileklik ve bluetooth kulaklıktan tutunda hemen hemen her ürünümüzün artık şarja ihtiyacı vardır. Ürünlerimiz şarj olarak çalışmaktadır. Günümüzde artık arabalarımız bile şarjlıdır.
Hal böyle olunca şarj etme süresi de büyük bir önem kazanıyor. İşte tam da burada şarj süresi kısaltmak için hızlı şarj devreye giriyor. Peki şarj süresini kısaltan hızlı şarj nedir ve nasıl çalışır sorularını yanıtlayacağız.
Hızlı Şarj Mantığı Nedir?
Hızlı şarj, cihaza verilen watt sayısındaki artışı ifade eder. Hızlı şarj cihazı ve kablonuzun gücü (watt) arttığı oranda elektronik cihazlarını artış gösteren oranda şarj süresini kısaltmasıdır. Hızlı şarjın yaygın olarak benimsenmesi, telefon kullanımının artmasına bir katkıdır ve birçok insan telefonlarını günde bir kereden fazla şarj etmek zorunda kalmaktadır.
Aynı zamanda bir zorunluluk hisseder. Telefon boyutları her yıl büyüdükçe, ek güç tüketimine ayak uydurmak için daha büyük bataryalara ihtiyaç duyuyorlar. Hızlı şarj olmadan, telefonlarımızın yüklenmesi için saatlerce beklememiz gerekir.
Hızlı Şarj Nasıl Olur?
En temel düzeyde, hızlı şarj, bir telefonun bataryası ile verilen watt (W) sayısını artışıdır. Temel bir USB bağlantı noktası bağlı cihaza 2,5 watt gücü gönderir ve daha hızlı şarj cihazları bu miktarı artırır. Mevcut nesil cihazlar genellikle kutudan çıkar çıkmaz 15 watt gücüne sahiptir. Bazı üreticiler 18 watt, 20 watt, 30 watt, 33 watt, 50 watt, 65 watt, 80 watt ve 100 watt şarj cihazlarına sahiptir.
Akıllı telefon kullanıcıları için telefonlarıyla uyumlu bir hızlı şarj cihazı bulmak ve kullanmak basittir. Bununla birlikte üreticiler için daha yüksek wattlık bir güç kullanmak o kadar basit değildir.
Batarya şarjı doğrusal biçimde gerçekleşmez. Ancak batarya çok düşük seviyelerde olduğunda maksimum gücünü mümkün olan en kısa sürede toparlamak için kullanır ve ardından tam şarja yaklaştıkça bu şarj gücünü aşamalı olarak azaltır.
Watt veya güç, akımın (A veya amper) voltaj (V veya volt) ile çarpılması sonucu hesaplanır. Akım voltajı elektrik akımı miktarıdır, voltaj ise bu akımı ileri gönderen kuvvettir. Bu nedenle, 3A / 5V şarj 15W güç sağlayacaktır.
Fark edeceğiniz bir şey, birçok üreticinin, bataryanın % 50 – %80’ini yarım saat içinde şarj edebilmek gibi hızlı bir kısmi şarj yapma becerilerini kullanmasıdır. Bunun nedeni, telefonların içindeki şarj edilebilir lityum iyon bataryanın güç almasıdır. Bir bataryanın doldurulma şeklini izlediyseniz, şarj etme hızının zaman içinde giderek azaldığını fark edeceksiniz.
İki elektrottan (bir pozitif ve bir negatif) ve bir elektrolitten oluşan hücreler, bileşikleri yeni maddelere dönüştüren reaksiyonları katalize eder. Zamanla, iyonlar – çok az veya çok fazla elektronu olan atomlar – elektrotlarda oluşur, akünün negatif dış terminaline elektron akışı sağlar ve telefonunuza elektrik şarjı sağlar.
Hızlı şarj teknolojisine sahip bir akıllı telefon, şarj kapasitesinin yaklaşık %60 ’ını ilk 30 dakikada geri kazanabilirken, kalan şarj için toplam süre bir saate kadar uzayabilir. Eğer akıllı şarj özelliğiniz açıksa telefonunuz şarjı %80 seviyesindeyken keser ve yavaşlayarak şarj etmeye devam eder. Eğer hızlı şarjın devam etmesini istiyorsanız akıllı şarj özelliğini pasif konuma getirmelisiniz.
Hızlı Şarj Zararlı Mı?
Hızlı şarjı olmayan başka herhangi bir cihazın bataryasının yaşayacağı durumdan farklı değildir. Hızlı şarj sırasında bataryanın korumanın sırrı ise batarya şarjının doğrusal olmamasıdır. Cihazlarınızın en doğru şekilde hızlı şarj olabilmesi için hem şarj başlığınız hem de şarj kablonuzun hızlı şarj özelliği olduğundan emin olmalısınız.
Eğer hızlı şarj ürününüz yoksa hızlı şarj özellikli hem yeni başlık hem de yeni kablo temin etmelisiniz.