Android batarya sağlığı öğrenme işlemi, cihazınızın bataryasının genel durumu hakkında bilgi veren önemli işlemlerden biridir. Son zamanlarda cihazınızın batarya performansında birtakım aksamalar veya gariplikler seziyorsanız, cihazınızın batarya ömrünün dolduğunu düşünüyorsanız, batarya değişim zamanı gelip gelmediğini anlamak istiyorsanız ve daha birçok sebepten ötürü cihazınızın bataryası ile ilgili kaygılarınız varsa, Android pil sağlığı öğrenme işlemi tüm bu kaygılarınıza veya soru işaretlerinize cevap bulabilirsiniz.
iPhone marka cihazların büyük bir kısmında direkt olarak telefon ayarları bölümünde pil sağlığı öğrenme imkanı vardır ancak Android marka cep telefonlarında ise batarya sağlığı öğrenme işleminin bu kadar olmadığı söylenebilir. Elbette ki çoğu Android işletim sistemine sahip cep telefonunda birtakım “Pil Ayarları ve Performansı” gibi bölümler mevcuttur ancak tam olarak yüzdelik bazda veya bataryanın genel sağlık durumu hakkında bu bölümler aranan sorulara yanıt vermezler. Android kullanıcılarının özel birkaç yöntem, işlem veya uygulama sayesinde batarya sağlıkları konusunda kesine yakın sonuçlar almaları söz konusu olur. Android batara sağlığı öğrenme işlemi kullanıcıların batarya değişimi konusunda çok daha verimli bir şekilde hareket etmelerine yardımcı da olur.
Tüm akıllı telefonların ve hatta batarya ile çalışan tüm elektronik cihazların belirli batarya ömürleri olur. Batarya ömrünün dolmasıyla birlikte o bataryadan verim alınamaz ve artık bataryanın cihaz performansını, en önemlisi de cihaz sağlığını etkilediği bilinir. Android telefonlarda da durum aynıdır ve ömrü dolan bir bataryanın birçok şekilde cihazın donanım parçalarına zarar verme ihtimali vardır. Bu ihtimali azaltmak, cihaz sağlığını korumak ve tam olarak doğru zamanda batarya değiştirmek adına kullanıcıların yapmaları gereken, Android pil sağlığı öğrenme işlemidir. Peki, Android pil sağlığı nasıl öğrenilir? Pil sağlığı öğrenmeye yardımcı uygulamalar veya yöntemler nelerdir?
Android Telefon Ayarlarından Batarya Sağlığı Öğrenme
Android telefon ayarlarından batarya sağlığı öğrenme, ilk olarak her kullanıcının aklına gelen bir işlem olarak tanımlanabilir. Android cihazların “Ayalar” ekranında mutlaka “Pil/ Pil Sağlığı/ Batarya ve Performans vb.” ibarelerle isimlendirilen bölümler yer alır. Bu bölümlerde ise bataryanın tüketimine dair kapsamlı bilgiler yer alır. Direkt olarak batarya sağlığına dair derinlemesine bilgilerin yer almadığı söylenebilir. Öte yandan bu bölümlerde “Batarya veya Pili Optimize Et” gibi seçenekler yer alır. Bu seçenekler sonucunda da bataryanın genel durumuna dair yüzeysel bilgiler verilebilir.
Android telefon ayarlarında batara sağlığı öğrenme işlemi için bu bölümlerde yer alan her türlü detayı iyi bir şekilde değerlendirmek, aslında Android pil sağlığı konusunda size son derece önemli ipuçları verecektir. Bu ipuçlarından yola çıkarak cihazların batarya sağlıkları hakkında şu adımlar sayesinde bilgi sahibi olunabilir:
• Android Ayarları sayfasında gidin ve bu kısımda yer alan “Pil veya Batarya” gibi ibareler bulunan bölüme ilerleyin. Ardından “Pil Detayları” ifadelerin yer aldığı kısma göz atın.
• Her Android cihazın markasına göre bu ayar veya detay sayfalarının değişim gösterebileceğini unutmayın. Bu yüzden direkt olarak pil kullanım detaylarının yer aldığı sayfalara yönelin.
• Pil kullanım detaylarının yer aldığı sayfada ortalama kullanım sürelerine göz atın ve uygulamalara göre pil ortalamalarını bulun.
• Cihazınıza dair elde etmiş olduğunuz bu verileri, aynı model yeni bir cihazın verileriyle karşılaştırın.
• Yeni model bir cihazın bulunması zor olduğu için direkt olarak cihazınızın marka ve modelini Google üzerinden arama yaparak, pil testlerine göz atın.
• Pil testleri araştırmaları ile cihazınızın verilerini karşılaştırın. Böylelikle güncel pil durumunuzun orijinal ve yeni kullanılmaya başlanmış bir bataryaya göre ne seviyede olduğunu görebilirsiniz.
• Örneğin; Ekran, Android Sistemi, Hücre Bekleme, Sesli Arama, Telefon Bekleme gibi detayların ortalama kullanım sürelerini kıyaslayın.
Android Gizli Kod ile Batarya Sağlığı Öğrenme
Android gizli kod ile batarya sağlığı öğrenme işlemi de her cihazda olmasa da çeşitli Android işletim sistemine sahip cihazlarda geçerli olan bir yöntemdir. Cihazınızın arama yapıldığı bölüme gelerek, birtakım tuşlamaların yapılmasının hemen ardından bataryaya dair pil sağlığı öğrenme veyahut bataryanın durumuna dair genel bilgiler alma gibi imkanlar söz konusudur. Android gizli kod ile pil sağlığı öğrenme işlemi aşağıdaki adımlar uygulanarak yapılabilir:
• Telefonunuzun arama ekranına giriş yapın.
• Arama ekranında *#*#4636#*#* tuşlamasını yapın.
• Bu tuşlamanın ardından cihazınızın işletim sistemi ve yapısı uygunsa, “Telefon Bilgileri” ekranı içerisinde yer alan Pil Verileri kısmından bataryanızın durumuna dair “Good” vb. ibarelerle bilgi almanız söz konusu olur.
Android gizli kod ile batarya sağlığı öğrenme işlemi her Android cihaz için geçerli değildir ve her Android cihazda ne yazık ki çalışmaz. Bu yüzden üçüncü taraf uygulamalardan yardım almak gerekir. Çünkü Android işletim sisteminin bu konuda özel bir ekranı veya ayarı yoktur. Peki, Android batarya sağlığı öğrenme uygulamaları hangileridir? Hangi uygulama bu konuda en iyisidir? En çok kullanılan Android pil sağlığı öğrenme uygulaması hangisidir?
Android AccuBattery Uygulaması ile Pil Sağlığı Öğrenme
Android AccuBattery uygulaması ile pil sağlığı öğrenme işlemi yapılabilir ve bu yöntemin, dünyada en sık kullanılan yöntemlerden biri olduğunu söylemek doğru olacaktır. Birçok Android kullanıcısı pil sağlığı öğrenme veya batarya testi gibi konulardan AccuBattery uygulamasını tercih eder. Ülkemizde de Android pil sağlığı analiz etme konusunda ilk sıralarda yer alan uygulamalardan biridir.
Android AccuBattery uygulaması ile batarya sağlığı öğrenme işlemi yapabilmek adına uygulamayı Play Store ile cep telefonunuza indirmeniz gerekir. İndirme işleminin ardından aşağıda yer alan detaylar sayesinde uygulamaya dair birçok ayrıntıyı daha bilinçli bir şekilde değerlendirmeniz mümkün olur:
• Android AccuBattery uygulaması dört ana bölümden oluşan bir uygulamadır. Uygulamanın bölümleri ise Şarj Etme (Charging), Şarj Tüketimi (Discharging), Health (Pil Sağlığı) ve Batarya Geçmişi (History) gibi bölümlerdir. Her bir bölümün farklı anlamları vardır ve cihazınızın bataryasına dair birbirinden önemli bilgiler içerir. Bataryanızın tüm kullanım detaylarına ilişkin detaylı analizler yapan bu uygulama, pil sağlığı hakkında detaylar sunmasıyla birlikte pil sağlığının izlenebilmesine de olanak sağlar.
• AccuBattery Pil Sağlığı bölümünde, uygulamanın cihazınız üzerinde yaptığı analizler sonucunda ne denli bir pil sağlığının olduğunu görmeniz mümkün olur. Böylelikle Android pil sağlığı öğrenme işlemi yapılmış olacaktır.
• AccuBattery Pil Sağlığı bölümünde kaydedilen veriler sayesinde batarya sağlığının anlık olarak izlenmesi mümkündür. Cihazın ilk kullanılmaya başlandığı tarihteki batarya kapasitesi, güncel batarya kapasitesi ve fabrika çıkışlı batarya kapasitesi gibi birçok konuda bilgi verir. Ayrıca bu detaylara ilişkin verileri de kayıt altına alır.
• AccuBettery Pil Sağlığı bölümünde yer alan en önemli detaylardan biri de “Pil Aşınma” yani, “Battery Wear” kısmıdır. Uygulama bu alanda pilinizin her gün yüzde kaç oranında aşındığını grafikler ile size gösterir. Ayrıca, bu kısımda uygulamanın yaptığı bir öneri vardır. Uygulama cihazınızı şarj etmeye başladığınızda %80 seviyesinde şarj dolum işlemini tamamlamanızı önerir.
• AccuBattery Şarj Etme bölümü de aslında cihazın pil sağlığı konusunda önemli bilgiler veren bir bölüm olarak tanımlanabilir. Cihazınızın mevcut pil durumu ile gün içerisinde kaç saatlik bir kullanım sağlayacağını gösterir. Üstelik ekran boşta süresi, arama veya kullanım süresi ve cihazın kullanılmaması durumunda dayanıklılık göstereceği süre gibi birçok detay da bu alanda yer alır.
• AccuBattery Şarj Etme bölümü, cihazınızın şarj esnasındaki verilerine dair önemli bilgiler de sunar. Cihazınızın şarj olurken sahip olduğu şarj hızı, batarya sıcaklı vb. birçok istatistik bu bölümde yer alır.
Android Batarya Sağlığı Öğrenme Uygulamaları
Android batarya sağlığı öğrenme uygulamaları sayesinde Android kullanıcıların, cihazlarına dair genel batarya verilerini elde etmeleri gibi bir durum mümkün olur. Bazı Android kullanıcıların AccuBattery uygulamasından farklı uygulamalar kullanmak istemeleri son derece doğal bir durumdur. Bu yüzden alternatif veya direkt olarak rakip uygulamalara yönelmek isterler. Android pil sağlığı öğrenme konusunda fayda sağlayabilecek diğer uygulamalar ise şu şekildedir:
• Battery Monitor,
• Batter Guru,
• Greenify,
• Dfndr Battery,
• Kaspersky Battery,
• Gsam Battery Monitor,
• Servicely,
• Better Battery Stats,
• Battery Doctor,
Android batarya sağlığı uygulamaları olarak Android kullanıcıların yukarıda yer alan uygulamalardan herhangi birini kullanmaları mümkündür. Bu uygulamaların kullanılmadan önce araştırılması, güvenlik zafiyetlerinin olup olmadığı detaylarının öğrenilmesi gibi sorumluluklar tamamıyla kullanıcılarının sorumluluğundadır. Bu nedenle uygulama yorumlarının okunması ve genel internet araştırmaları ile hareket edilmesi çok daha sağlıklı olacaktır.
Android Pil Sağlığı Koruma Yöntemleri
Android pil sağlığı koruma yöntemleri ile Android cihazınızın pilini çok daha uzun ömürlü bir hale getirebilirsiniz. Elbette ki pil sağlığı konusunda bataryanın yapısı da önem taşıyan durumlardan biridir ancak kullanıcıların dikkat edecekleri birkaç ufak detayın, uzun ömürlü bir batarya performansına bir nebze de olsun katkı sağlayabileceği unutulmamalıdır.
Cihazın şarj alışkanlıklarına dikkat edilmesi, arka plan uygulamaların kontrol edilmesi, ekran parlaklığı, gece modu, orijinal şarj adaptörü ve kablosunun kullanılması, cihazın aşırı sıcaktan uzak tutulması, bataryanın tam dolum yapılmadan belirli bir seviyede şarj edilmesi gibi birçok detay, Android pil sağlığı koruma yöntemleri olarak uygulanabilecek yöntemlerdir.
Android Pil Sağlığı Koruma Yöntemleri konusunda dair daha detaylı bilgileri, bu konuya özel olarak hazırlamış olduğumuz içerikten açıklayıcı bir şekilde edinebilirsiniz.
Rova Bilişim Uzun Ömürlü Android Bataryaları
Rova Bilişim uzun ömürlü Android bataryaları, Android akıllı telefon kullanıcıların yaşamış oldukları problemlerin çözümü adına özel araştırmalar ve uğraşlar sonucu üretilen bataryalardır. Rova Bilişim tarafından üretilen her Android bataryası, üretilmeden önce detaylı bir araştırma sürecinden geçer.
Batarya hakkında yaşanan problemler irdelenir ve Android cihazların güç tüketim verileri tespit edilir. Sonrasında ise her marka ve model akıllı telefon için en ideal bataryanın hangi veriler ışığında üretilmesi gerektiğinin değerlendirmesi yapılır.
Tüm bu süreçler sonucunda ise Rova Bilişim uzun ömürlü Android bataryaları, Android akıllı telefon kullanıcıları için sunulur. Ortaya çıkarılan akıllı telefon bataryaların asıl hedefi, tüm cihazların orijinal bataryalarından çok daha iyi bir batarya sunmak ve cihazların batarya sorunlarına hem yeni nesil hem de geleceğe dair çözümler getirmektir.