Çoğu teknolojik cihazlar pille çalışmaktadır. Piller, belirli bir kapasitede güç depolayarak elektronik cihazların bu güçle çalışmasına izin verir. Cep telefonları ve dizüstü bilgisayarlar da bu piller sayesinde fişe takılmadan çalışabilmektedir. Piller aslında kablosuz kullanım sağladıkları için hayatı çok kolaylaştıran araçlardır.
Piller, güç tükendiğinde yeniden şarj edilebilir. Bu iş için genellikle kablolu şarj cihazları kullanılır. Dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve cep telefonları gibi ürünler, pilleri kablolu şarj cihazlarıyla şarj eder. Robotlar, elektrikli süpürgeler, pillerini şarj üniteleri aracılığıyla şarj eder. Şarj edilebilir kalem piller de mevcuttur. Bu piller için şarj cihazları da piyasada mevcuttur. Böylece her seferinde yeni bir pil almaya gerek kalmadan şarj işlemi gerçekleşir.
Batarya Kalibrasyonu Nedir?
Cep telefonu pilleri, uzun süreli kullanımda zayıflayan cihazlardır. Telefonun kullanım süresine ve kalitesine bağlı olarak pil zayıflama ve kalibrasyon düşüş süresi de artmakta veya azalmaktadır. Bu unsurları en çok etkileyen şeylerden biri de cihazın şarj olurken çalışmasıdır. Şarj ederken oyun oynamak, pil üzerinde büyük bir etki yaratır.
Pil kalibrasyonu, pilin gerçek şarjı ile görüntülenen şarjı arasındaki dengedir. Cep telefonlarının pillerinin ne kadar dolu olduğunu gösteren belirli göstergeleri vardır. Ancak cep telefonları çok kullanıldığında pil kalibrasyonu zayıflar ve gerçek batarya değerini yansıtmaz. Cep telefonlarının değiştirilmesinin sebeplerinden biri de pil kalibrasyonunun bozulmasıdır.
Arızalı Bataryanın Belirtileri
Pil kalibrasyonunun bozulduğunu anlamak zor değildir. Telefonu şarj etmeyle ilgili çeşitli sorunlar var. Bunlar;
- Telefonun pili çok çabuk bitiyor,
- Telefonun açılabilmesi için çok fazla şarj edilmesi gerekiyor,
- Telefonu kapatıp açtıktan sonra şarj yükseliyor,
- Şarjı henüz 0’a ulaşmayan telefon kendi kendine kapanıyor,
- Bu öğeler zamanla gelişir ve pil ömrünü tüketir. Batarya kalibrasyonu bozulduğunda telefon kullanım verimliliği de düşüyor. Bu nedenle pil kalibrasyonunun tekrar yapılması gerekir. Bu işlem Android ve iOS işletim sistemleri için farklılık göstermektedir.
Xiaomi Batarya Kalibrasyonu Nasıl Yapılır?
Bir xiaomi telefonun pil kalibrasyonu, rootlu veya root olmadan yapılır. Bu iki seçenekten biri rootlu cihaz aşağıdaki adımlarla yapılır;
- Öncelikle telefonun rootlu olması gerekiyor.
- Uygulama mağazasına girin ve Calibrage facile de la Battery uygulamasını yükleyin. Bu uygulama, rootlu telefonlarda daha iyi çalışır.
- Telefonu tamamen boşalana kadar kullanın. Telefonunuzu açmaya çalıştığınızda, açılmamalıdır.
- Telefonunuzu orijinal şarj cihazını kullanarak şarj edin. Şarj göstergesi %100’e ulaşana kadar bu işleme devam edin. Ayrıca bu işlem sırasında telefonunuzu açmayın.
- Telefonu tamamen şarj olduktan sonra açın.
- Daha önce yüklediğiniz uygulamayı çalıştırın ve pil kalibrasyonunu başlatın.
- Telefonunuzda artık pil kalibrasyonu başarıyla tamamlanmış olur.
Rootsuz Xiaomi Telefonların Batarya Kalibrasyon İşlemleri
Telefonlar rootlu veya rootsuz olarak kalibre edilebilir. Telefonu rootlamadan yapılan kalibrasyon işlemleri biraz farklıdır, ancak iki yardımcı program mantık olarak benzerdir. Xiaomi telefonunuzun pilini root yapmadan kalibre etmek için yapmanız gerekenler.
- Xiaomi batarya tamamen boşalana kadar bekleyiniz. Telefonunuzu açmayı deneyin, eğer açılırsa, henüz pili bitmemiş demektir. Telefon açılmayıncaya kadar pili boşaltınız.
- Telefon tamamen boşaldığında, şarj cihazına takın. Bu işlem sırasında orijinal Xiaomi şarj cihazını kullanın. Çünkü orijinal olmayan şarj cihazlarıyla şarj etmek pil kalibrasyonunu da bozar.
- Telefonunuz %100 şarj olana kadar şarj ediniz. Ancak ekranda %100 göstergesi göründükten sonra 30 dakika daha şarjlı tutunuz.
- Cihazı şarj cihazından çıkarın ve açınız.
- Cihazınızın şarj göstergesi %100 gösteriyorsa, cihazınızın pil kalibrasyonu tamamlanmıştır. Ancak, daha düşükse, bu adımları tekrarlamanız gerekir.