Yurtdışı iPhone Telefon Alınır Mı?

Merhaba sevgili okurlarımız. Bugün ki yazımızda sizlere yurtdışı iPhone telefon alınır mı? Dezavantajları ve avantajları nelerdir bunlara değineceğiz.

iPhone fiyatlarına gelen zamlar sonucu, kullanıcılar yurt dışından telefon almak için Gürcistan ve Batum sınır kapılarına hareket etmeye başladılar. Aradaki vergi oranı farklılığından dolayı da hatırı sayılır bir fiyat farkı oluştu.

Doğal olarak da düşük fiyata satılan iPhone telefonlar daha çekici hale geldi. Hatta bahsedilen ucuzluk; telefon fiyatı ve gittiğiniz yerleri gezdiğinizi düşünüp masrafları eklediğiniz zaman bile telefon Türkiye’den çok daha ucuza gelebilmektedir. Tax-free alanından da ürün faturası ibraz edildiğinde vergi iadesi alınabilmesi de bu durumu cazip hale getirmişti.

Yurtdışı iPhone Türkiye’de Nasıl Kullanılır?

Yurtiçine giriş yapan telefonunuz yani yurtdışı iPhone Türkiye’de pasaport veya gitmiş olduğunuz ülkeye göre yeni çipli nüfus cüzdanınızla kaydettirerek rahatça kullanabilirsiniz. Bunun dışında kayıttan önce belirli bir kayıt süreniz de vardır.

Yurtdışı iPhone Kaç Gün Kullanılır?

Yurtdışından getirdiğiniz iPhone telefonun 120 gün kaydettirmeden kullanabilirsiniz. 120 gün dolduktan sonra kayıt ettirmezseniz eğer telefonunuz BTK tarafından kapatılır. Telefonunuz kapandığında kayıt işlemini yaptırana kadar wifi ile bir çeşit tabletmiş gibi kullanabilirsiniz.

Yurtdışı Telefon Kapanır mı?

120 günlük kayıt süresi içerisinde kayıt yaptırılmayan yurtdışı telefon BTK tarafından kapatılır.

Yurtdışından iPhone Almanın Artıları Nedir?

Yurtdışından getirdiğimiz iPhone bize fiyat avantajı, istediğimiz modele kolaylıkla ulaşma, daha önce yeni modele erişim ve birazda turistik olarak düşünürsek yeni yerler görmek, kısa bir tatil olarak kısaca sıralayabiliriz.

Yurt dışında iPhone fiyatı Türkiye’deki fiyatların altındadır. Bunun en büyük sebebi ülkemizde teknolojik aletlere ve cep telefonlarına uygulanan KDV, ÖTV ve gümrük vergileridir. İmkânı olanların yurt dışından iPhone almak için en büyük avantaj ise fiyat avantajı oluyor.

Yurt dışında daha geniş bir model yelpazesi bulunur. Türkiye’de iPhone fiyatları yüksek olduğu için ve döviz kurunun özellikle günümüzde sürekli bir artış içinde olması sebebiyle satıcılar eski modelleri stoklarında bulundurmayı tercih etmeyebiliyorlar.

Yeni çıkan modellere Türkiye’ye tanıtım tarihinden birkaç ay sonra satışa sunuluyor. Yeni çıkan modellere hemen ulaşmak isteyenlerin tercihi bu sebeple yurtdışı iPhone oluyor ve öncelikle Amerika Birleşik Devletleri’nde ve Avrupa ülkelerinde satışa sunulduğu için yurtdışına önceden küçük bir gezi planlayarak gidiş dönüş ücreti de avantajlı hale gelebiliyor.

Yeni çıkan bir iPhone modeline hemen sahip olmak isterseniz yurt dışından almak tercih edilebilir bir yöntem olacaktır.

Yurtdışından iPhone Almanın Eksileri Nedir?

Şimdi yurtdışından iPhone almanın eksilerine gelelim. Eksileri, ödemesi gereken gümrük vergisi, 12 aylık garanti süresi, kayıt etme süresi ve imei kayıt ücreti olarak sırlayabiliriz.

Yurt dışından alınan iPhone’lar Türkiye’ye giriş yaptıklarında gümrük vergisi ödemesi yapılmalıdır. Yurt dışından aldığınız telefonu gümrük vergisi ödemeden ülkeye sokabilirsiniz ancak gümrük vergisi ödemeden telefon kayıt işlemlerini sağlayamazsınız.

Türkiye’den alınan iPhone telefonların garanti süresi 24 aydır. Fakat yurt dışından getirdiğiniz telefonun Türkiye’de garanti süresi 12 aydır. Bir garanti işlemi olduğunda yurtiçi iPhone yetkili servisleri yurtdışı iPhone cihazlara müdahale etmezler ve satın almış olduğunuz ülkede ki iPhone servisine göndermeniz gerekir.

IMEI kayıt ücreti, yurt dışından telefon getirenler için ciddi bir maliyet oluşturmaktadır. Yurt dışından getirdiğiniz telefonunuzu Türkiye sınırları içerisinde kullanmaya devam edebilmek için kaydettirmeniz gerekir.

2023 Imei Kayıt Ücreti Ne Kadar?

Imei kayıt ücreti günümüzde yaşamış olduğu artışlar ile 6091 TL olmuştur.

Bir pasaporta İki Telefon Kayıt Edilir Mi?

Bir pasaporta aynı yıl içerisinde iki telefon kaydedilemez. İki yıl sonra pasaport kaydı telefondan düşer ve aynı pasaporta yeni telefon ikinci yılın sonunda olur. Bu kural ise üç yıl olacak şekilde güncellenecektir.

Umarız bu yazımız sizlere yurtdışı iPhone almanız ya da almamanız tercihinizde bir rehber olur.

Yazar Hakkında

Benzer yazılar