Akıllı telefonlarda devamlı gelişen bir teknoloji trendi vardır. Artık yeni akıllı telefonlarda bilgisayarları aratmayan sistemler kullanılıyor. Böylelikle akıllı telefonların yetenekleri artıyor fakat bir yandan da akıllı telefon problemleri de aynı şekilde artış gösteriyor. Özellikle bazı Android sürümlerinde çok sık yaşanmış olan can sıkıcı sorunlardan bir tanesi de şarj olurken şarj yüzdesi azalıyor problemidir. Kullanıcılar telefonlarını standart bir şekilde şarj etmiş olsalar da şarj yüzdesinde eksilme durumu ile karşılaşılabiliyor.
Şarj Olurken Şarj Yüzdesi Azalıyor
Cihaz şarj olurken şarj yüzdesi azalıyor problemi yaşıyorsanız dikkat etmeniz gereken ilk kısım donanım problemleri olacaktır. İlk olarak telefonunuzun şarj soketinin sağlam olduğunda emin olmalısınız. Cihazınızı şarja taktığınız anda telefonunuzda şarj ibaresi görülüyor ise ve şarj için bildirim alıyorsanız bu konuda problem olmadığını belirtmek gerekir.
Ancak donanım kısmı bununla bitmez büyük bir ihtimalle sorun kaynağı kullandığınız şarj cihazı ya da kablodan kaynaklıdır. Kullandığınız şarj aletinin kesinlikle cihazınıza uygun ve orijinal olduğundan emin olmalısınız. Kullanmış olduğunuz şarj cihazının orijinal olmaması benzeri şarj problemlerine sebep olacaktır.
Bunlardan bir tanesi de cihaz orijinal şarj aleti ile şarj olsa bile şarj olurken şarj yüzdesi azalıyor problemi yaşayabilirsiniz. Böyle bir durumda kullandığınız şarj cihazınızda veya şarj kablonuzda problem olduğunu söylemek gerekir.
Cihazınızın donanım kısmında son olarak dikkat edeceğiniz kısım pil durumudur. Telefonunuz çok eski bir modem ise veya yanlış bir şarj kullanımı alışkanlığınız bulunuyorsa pilleriniz ömrünü tamamlamış olabilir. Bataryanın ömrünün bitmesi de bu soruna sebep olacaktır. Batarya değişikliği gerekebilir. Kimyasal yaşlanmaya uğramış olan pillerde aynı problem yaşanır.
Şarj Arızası Hangi Nedenlerden Ötürü Oluşabilmektedir?
Çok sayıda akıllı telefon şarj aletlerine devamlı olarak prize takılı bırakabiliyor. Bu durum şarj aletlerinin zamanla bozulmasına adeta davetiye çıkarır. Prize takılı olarak kalan şarj aleti çalışmaya devam eder. Yani siz farkında olmadan şarj aletlerinin 7/24 çalışmasına sebep olursunuz.
Telefondaki şarj arızası sebeplerinden bir tanesi de şarj aletinin devamlı olarak prize takılı olmasıdır. Şarj sorunlarından bir tanesi de telefonunuzun usb bağlantı kısmında konnektör arızalanmış olabilir.
Telefonunuzu şarj olmaya bıraktığınızda arıza konnektör şarj ucunu küçük orantı bükebilir ve dolayısıyla temasa engel olur. Bu durumda cihazınız şarj olmayacaktır. Telefonda oyun oynarken arka planda telefonun şarj ederek kullanan kişilerde oyunun gerektirdiği yüksek pil gücü sebebiyle telefon şarj olmuyor gibi görünebilir. Bunu kontrol etmek için telefonunuzu kapalı konumda şarj edebilirsiniz. Bir güç oranında artış gözlemleniyorsa telefonunuzda herhangi bir sorun yoktur ve normal biçimde şarj oluyor anlamına gelir.
Şarj Sorunu Nasıl Çözümlenir?
Akıllı telefonların şarj olmaması çoğunlukla karşılaşılan çok can sıkıcı bir sorundur. Telefon şarj olmuyor sorunu ve çözümleri olarak ilk önce telefon kılıfını çıkarın bu şekilde şarj etmeyi deneyin. Telefon kılıfı telefonunuzun şarj olmasına engel olabilir. İkinci olarak başka bir güç kaynağı deneyebilirsiniz.
Şarj aletiniz bozuk olması nedeniyle telefonunuz şarj olmayabilir. Şarj kablonuzu kontrol edin ve telefonunuzu bir süre kullanmayı bırakın. Telefonunuzun şarj girişini kontrol edin ve telefon bataryasını mümkünse değiştirin. Oldukça basit görünen bu çözümler telefonunuzdaki problemi bir servise gitmeden anlamanıza imkân sağlar.
Akıllı telefonlarda yaşanan şarj problemlerinde tam olarak yerleşmemiş kablolar düşünüldüğü zaman büyük bir soruna sebep olabilir. Şarj etme bileşenleri kontrol etmeye başlamadan önce kullanmış olduğunuz güç kaynağını değiştirmenizde yarar vardır. Çünkü problem aslında şarj kablonuzda ya da şarj adaptörünüzde olmayabilir.