Merhaba sevgili okurlar. Bu yazımızda Android cihazlarda pil ömrünü uzatmanın yollarına değineceğiz.
Malumumuz olan ve tabiri caizse elimiz, ayağımız kısaca her şeyimiz olan akıllı telefonlarımızın batarya ömrü ve gün içerisinde kullanım süresi telefondan işlerimizi yapabilmemiz, vakit geçirebilmemiz, dizi veya film izleyebilmemiz ve önemlisi iletişim kurabilmemiz için oldukça önemlidir.
Her işletim sisteminin kendine özgü programları ve batarya optimizasyonu vardır. iOS işletim sistemindeki yöntemler ve Android işletim sistemindeki yöntemler birbirine uygun olmayabiliyor. İleride iOS işletim sistemine de değineceğiz ama bugün değil. Bugün konumuz Android cihazlardaki pil ömrüdür.
Başlıca Android Cihazlarda Pil Süresi Uzatma Adımları
Android cihazlarda başlıca pil süresi uzatma adımlarına geçmeden önce yazılımınızı güncellemelisiniz. Çünkü bu yazacağımız esas adımlar Android 13 ve üzerini desteklemektedir. Yazılımınız ne kadar güncel ise o kadar verim alırsınız.
Pil süresi uzatma adımlarını temel olarak şu şekildedir;
• Cihazınıza bağlı olarak şunları yapabilirsiniz:
• Ekranınızı daha kısa sürede kapanacak şekilde ayarlayın.
• Ekran parlaklığını azaltın.
• Parlaklığı otomatik olarak değişecek şekilde ayarlayın.
• Klavye seslerini veya titreşimlerini kapatın.
• Yüksek düzeyde pil kullanımına sahip uygulamaları kısıtlayın.
• Uyarlanabilir Pili açın.
• Kullanılmayan hesapları silin.
• Koyu temayı etkinleştirin.
Bu maddelere ek olarak pil seviyeni azaldığında şarja takmadan biraz daha kullanmak istiyorsanız eğer güç tasarruf modunuzu aktif edebilirsiniz.
Bazı Android telefonlar arka plandaki işlemleri en aza indiren, ekran parlaklığını azaltan ve size cihazınız üzerinde mümkün olabildiğince çok zaman veren bir güç tasarruf moduyla geliyor.
Hatta bazı Samsung modelleri ise ayrıca bir ‘Ultra Güç Tasarruf Modu’ sunuyor, ki bu cihazınızın ekranını gri tonlamalı bir hale getirip telefon görüşmeleri, mesajlaşma ve internet yalnızca çok sınırlı şeylere olanak tanıyor. Böyle bir modda harcayabileceğiniz zaman dilimi oldukça etkileyici bir uzunlukta ve cihazınız şarj seviyesi %10 altındayken bile saatlerce dayanabiliyor.
Sabit Arka Plan Seçiminin Önemi
Android yalnızca ana ve kilit ekranlarınızda arka plana bir resim ya da fotoğraf yerleştirmenize olanak tanımakla kalmıyor. Aynı zamanda bu arka planı hareketli bir animasyon olarak ayarlayabilmenizi sağlıyor.
Canlı arka planlar olarak da bilinen bu görüntüler örneğin bir jiroskop gibi sensörler aldığı bilgilere göre de değişebiliyor. Bu durum doğal olarak bataryanın azalmasının nedenlerinden biri, dolayısıyla arka planınızı sabit bir görsel ya da yalnızca tek bir renk olarak ayarlarsanız cihazınız en azından birkaç dakika daha batarya ömrü kazanmasını sağlayabilirsiniz.
Şimdi gelelim Android cihazların pil ömrünü uzatmaya;
Kullanılmayan Uygulamaları Kaldırın
Gereksiz yer kaplayan ve içinde bulunduğu sistemin bellek veya RAM belleği kullanımını yükselterek performansı düşüren yazılımlara bloatware denilmektedir. Yani telefonunuzu hem yoran hem yavaşlatan hem de pil ömrünü tüketen uygulamalar. Bazı uygulamalar bunu siz fark etmeden arka planda yapar.
Optimize Edilmemiş Uygulamaları İndirmeyin
Android cihazlar kaynağı belli olmayan 3. Parti denilen uygulamaların indirilmesine olanak sağlar. Ancak bu indirdiğimiz uygulamaların iyi optimize edildiklerinden emin olmamız gerekiyor. Çünkü iyi optimize edilmeyen uygulamaların arka planda çalışma süreleri daha da uzuyor ve pil ömrünü tüketiyor.
Wifi Ağlarını Kullanın
4G, 4.5G ve 5G gibi yeni nesil ağlar yeni yeni hayatımıza girmekte ve oldukça hızlı internet kullanımı yapılmaktadır. Fakat bu şebeke servisleri arka planda sürekli açık olduğunda pil ömrünüzü tüketmekte. Wifi internet bulunan ortamlarda cihazınızı wifi ağına bağlayınız. Wifi olmadığı yerlerde ise imkânınız varsa mobil veriyi sürekli açık tutmayın. Telefonunuzla uzun süre ilgilenemeyecekseniz mobil veriyi kapatmanız pil ömrünüzü uzatmaya katkı verecektir.
Android Cihazınızı Güncel Tutunuz
Android cihazlar sürekli ve en iyi güncellemeleri maalesef alamazlar. Bu durum belirli periyodlarda güvenlik zafiyeti ve optimizasyon açıkları yaratabilmektedir. Bu durumlardan en az şekilde etkilenmek için güncelleme geldiği gibi cihazınızı güncellemeniz önemlidir.